Om oss

Lønnlia Gård er et lite småbruk på østsiden av Mjøsa, litt nord for Minnesund. Det ligger vakkert og usjenert til, med en fantastisk utsikt. Her driver vi med mohairgeiter.
De har en herlig ull. Den regnes for en av verdens mest eksklusive naturfibre. Vi lager garn og ferdige strikkeprodukter av ulla. Produktene strikkes etter eget design.
Produksjonen av garnet forgår skånsomt og miljøvennlig, uten bruk av kjemikalier. Etter at jeg har klippet geitene, renses ulla for hånd før den vaskes i lett såpevann. Deretter farger jeg ulla i kjele før den kardes på en liten elektrisk kardemaskin, og til slutt spinnes garnet på en elektrisk rokk. Produktene strikkes for det meste på maskin, ofte med håndstrikkede eller heklede detaljer.

Egenskaper

 Mohairulla har tynne og helt glatte ullfibre, som gir oss disse flotte egenskapene:

- Er glansfull og silkebløt
- Har stort volum i forhold til vekt, gir drøyt garn og lette plagg
- Har stor isolasjonsevne
- Avviser smuss
- Tåler lett vask i vaskemaskin (uten at fibrene er kjemikaliebehandlet) 

Historie

For 4-6000 år siden startet Tyrkia avl av mohairgeita, utviklet av en villgeitrase fra fjellområdene mellom Tyrkia og Tibet. Dyrets opprinnelige navn var angorageit, oppkalt etter Tyrkias hovedstad Ankara. Men mange forvekslet det med angorakanin, og de bestemte seg for å kalle de mohairgeiter. Mohair kommer fra det tyrkiske ordet «mykyar» som betyr den beste. I lange tider var denne eksklusive ulla bare tilgjengelig for sultaner i Tyrkia. men på slutten av 1800-tallet begynte de å eksportere geiter til Sør-Afrika og USA. Disse tre landene er i dag ledende innen avl og produksjon. Først i 1992 kom de første mohairgeitene til Norge.